non toxic opalování

Opalování non toxic

lotos beauty blog

S U N  K I S S E D

O opalování toho bylo řečeno už hodně, stejně jako o složení opalovacích krémů, proto vám tu dám čistě můj vlastní pohled a zkušenost na pocitovém základě.

Osobně to mám s mazáním se opalováky jak už jsem řekla hodně pocitově a každý rok trochu jinak.

Určující je stav pleti a popravdě, než abych se natírala krémem s chemickým filtrem,(což je 99% těch běžně dostupných v drogeriích, lékárnách, parfumeriích), raději se nenamažu vůbec a zvolím raději jinou ochranu, jako je třeba oblečení, kšilt, omezení pobytu na slunci…

Pokud jdu sportovat, slunit se a cítím, že moje pleť bude potřebovat zvýšenou ochranu, protože je například citlivá, nebo má aktuálně sklon k pigmentacím a vím, že na slunci strávím více času, zvolím opalovací produkt na bázi fyzikálního filtru, který není toxický pro tělo ani vodní organismy. Důvodů je spousta, třeba že:

Chemické filtry spolu s parfemacemi, které na sluníčku spolu způsobují různé vyrážky a sluneční ekzém, vnímám to celé jako protichůdné. Obzvlášť když tyto složky jsou označovány jako hormonální iritanty, tak mi to dává smysl, protože většina žen, kterým se tvoří pigmentové skvrny trpí obvykle hormonální nerovnováhou a právě tím co do těla dostávají přes stravu, kosmetiku, která se zase dostává skrze kůži do krevního oběhu mohou tohle ovlivnit.

Jed tvoří dávka, nechci tedy nikoho strašit, že po namazání se “chemickým krémem” bude vše okamžitě špatně, záleží tedy na mnoha faktorech. Dávám podnět k zamyšlení s myslím to tak, že pokud si dám nezdravé jídlo 1x do měsíce, nic se samozřejmě nestane, pokud však budu kombinovat, nezdravé jídlo, kosmetiku s množstvím syntetiky, léky a další látky, které musí naše játra filtrovat, budu dýchat smog a prožívat mnoho stresu, je možné, že to jednoho dne “bouchne”, říká se tomu skleníkový efekt…

Tělo se s největší pravděpodobností ozve a je jen na nás kdy na indície, které nám dává zareagujeme. Čím déle je budeme přehlížet, tím intenzivnějši budou pak ty další signály. Vše máme v rukou často my sami a můžeme být tělu vděční, že nás takto upozorňuje předem.

Ale teď zpět k přírodním opalovacím krémům na bázi zinku, jsou jedinečné nejen tím že jsou bezpečné pro všechny živé organismy, ale jde v podstatě o úžasnou zinkovou mastičku, kterou na dovolené lze využít i na různá podráždění, štípance, odřeniny. Mimo jiné mám konkrétně po krému Matarrania opravdu krásnou pěstěnou a hladkou pleť.

A jako bonus je fakt, že nákupem podpořím malou firmu, dodavatele i distributora, opravdové lidi “srdcaře” kteří to s ekologií myslí vážně. Že je balena ve skle a má skutečnou hodnotu versus to jaká je cena. Přestože je tato kosmetika ze Španělska, v místě kde se vyrábí je lokální, k nám cestuje udržitelně a ekologicky zabalena jak jen to jde a co se týká surovin, tak ty jsou v rámci projektu okruhu max 300km od místa výroby. Zajímavostí je i projekt podpory zaměstávání místních žen.

Matarrania má kouzlo které si zamilujete hned po prvním setkání. Kdo se vyzná a dovede ocenit kvalitu surovin a dá mi za pravdu, že Matarrania je jedinečná.

 

opalování non toxic

 

Na opalování je v nabídce mlíčko 30spf a krém s 50spf. Velkou výhodou je snadná roztíratelnost a absolutně žádný bílý film na pokožce. Krém se perfektně hodí i pod make-up a opalovací řada je vhodná pro celou rodinu, tedy i malé děti a miminka.

Tento článek je takovou zpovědí o tom jak to mám já a jak je možné si přizpůsobit veškerou péči tak, aby nám vyhovovala a dávala nám smysl. Inspiraci čerpám i u zvířat a proto radím ať už se mažete, nebo ne buďte jako zvířátka, načerpejte ze slunce potřebnou energii, prohřejte se a pak šup zase pěkně do stínu to je ta nejlepší ochrana jaká existuje.

Poslední radu na závěr bych ráda věnovala tématu čištění pleti, protože pokud používáte opalovací krémy na bázi zinku dbejte na pravidelné a důkladné očištění. Pleť která má sklon se ucpávat může mít k tomuto zvýšené sklony v případě, že by se pleť dobře nevyčistila a zinek má sklon na pleti tvořit právě tu ochrannou vrstvu, kterou je však na noc potřeba odstranit aby pleť mohla regenerovat a přirozeně se čistit. Ideální je takzvané dvoufázové čištění, olejová nebo balzámová 1 fáze a 2 fáze gel nebo šetrné mýdlo. Doporučit můžu třeba i odličovací emulzi od Matarrania nebo hydrofilní gel Mylo – Herbárium.

Pokud pro vás tento článek byl užitečný, dejte mi vědět třeba v komentáři, nebo můžete článek i sdílet, budu moc ráda když se dostane tam kam má a bude k užitku někomu dalšímu.

Mějte krásné letní dny!

Martina

sdílet:

komentáře

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *